In 1992 kreeg het voorheen alleen voor de leden verkrijgbare tijdschrift APAN/INTERN een nieuwe naam, die precies zou omschrijven waar het in de toekomst voor zou staan, het zou verkrijgbaar worden voor niet-leden. De APAN trad met publicaties naar buiten; van INTERN naar EXTERN. Nummer 1 werd het overgangsnummer en verscheen speciaal naar aanleiding van de Woutersdag op 11 april 1992 te 's Hertogenbosch. Vanaf nr 2 draagt het tijdschrift de titel APAN/EXTERN.
De APAN is er in geslaagd om vanaf de start van de reeks bijna elk jaar een uitgave te realiseren. Niet leden kunnen zich abonneren of het los bestellen. De EXTERN is een luxe uitgevoerd tijdschrift van het formaat A4, met telkens per aflevering een keur aan artikelen over de Steentijd, met vele tekeningen, foto's, schema's en kaarten. Het is het enige Nederlandse tijdschrift met speciale aandacht voor de Oude Steentijd, het Paleolithicum.
EXTERN 1 en EXTERN 3 zijn helaas niet meer leverbaar. De overige nummers zijn nog te bestellen. Hieronder volgt per nr. het aantal artikelen. Van de hoofdartikelen worden korte beschrijvingen gegeven.
INTERN/EXTERN 1: niet meer leverbaar.
EXTERN 2: 11 artikelen, 76 bladzijden. O.a over Bronstijddolken; De verspreiding van de Ahrensburgjagers in het Jonge Dryas; Over de Hamburgcultuur; Smildien uit Eelde; Mesolithicum; Afrika-Homo Habilus en Homo Erectus e.a.
EXTERN 3: niet meer leverbaar.
EXTERN 4: 14 artikelen, 96 bladzijden. O.a. over het trekgedrag van de Vroeg Mesolithische jagers; Paleolithicum van Kerkdriel; Vuistbijl van Fochteloo; Beeldstenen; De vindplaats De Panberg e.a.
Alle artikelen van EXTERN 12 staan als een PDF on line en kunnen uitegprint worden. Naar de artikelen
EXTERN 13: Het speciale West Runton-nummer, 84 pagina's. Dit is de langverwachte monografie van de Werkgroep West over in situ vondsten uit het Stone Bed voor de kust van East Anglia. De vondsten komen uit een 1.8 miljoen jaar oude laag en zijn daarmee de oudste van Engeland en daarmee ook de oudste van West-Europa. De ouderdom is gelijk aan Dmanisi en daarom kan de vraag gesteld worden: klopt de 'out of Africa' theorie wel? Immers de Homo erectus was in dezelfde periode al op meerdere plaatsen buiten Afrika aanwezig, ook in Azië. De volgende vraag is dan, waar kwam de Engelse Homo erectus vandaan? Indien uit het zuidoosten, dan is de kans groot dat hij door de streken is getrokken waar ons land nu ligt. Met vele tekeningen, kaarten, schema's en foto's, waaronder vijf in kleur om zelf in te plakken. Met klimaatbeschrijving en tekeningen van enkele dieren uit die tijd.
Klik hier of op de foto van de omslag voor meer info.
Wilt u deze bladen bestellen? Onder de file 'contact' vindt u het e-mailadres van de postmaster van de APAN. Stuur een e-mail met de wens van uw bestelling en vermeld daarbij uw adres. U ontvangt dan een acceptgiro met de kosten. Na betaling daarvan wordt de bestelling u opgestuurd. (KG)
De EXTERNEN t/m nr 13 kosten € 15 inclusief verzendkosten. Meerdere nummers tegelijk bestellen kan natuurlijk ook, de verezendkosten worden dan relatief voordeliger.
Bij bijna alle EXTERNEN wordt als speciaal illustratiemateriaal kleurenfoto's bijgeleverd. APAN/EXTERN vertelt het ware verhaal van de Steentijd van ons land.
Het Drents Keileemplateau werd intensief bewoond in het Midden Paleolithicum van het Eemien en Weichsel (o.a. Hoogersmilde, Hijken, Eemster, Schuilenburg, Noord Burgum, Zuidbroek, Bakkeveen en Texel-de Hooge Berg). Ook in de rest van ons land was het goed toeven, al vanaf het Oud Paleo. Vooral op de Maasterrassen in Limburg (o.a. Neer, Jabeek en Spaubeek) en in de gronden van de stuwwwallen van de Utrechtse Heuvelrug (Ede, Lunteren, Kwintelooijen en Rhenen) werd veel bewoning aangetroffen uit die oude tijden, zelfs de voorlopers van Boxgrove (500.000 BP) en Pakefield (700.000 BP) werden er gegtraceerd.
APAN-publicaties en visies worden niet meegenomen in de lespakketten op onze universitaire instituten, ze worden officieel veelal beschouwd als controversieel en soms zelfs als fantasie omschreven. Wetenschappers nemen er wel kennis van, maar ze vermelden ze bijna nooit in literatuurlijsten bij hun artikelen. Ditzelfde gaat op voor hun lezingen op congressen en andere bijeenkomsten. Het officiële beeld van de bewoningsgeschiedenis van ons land tot in de zuidelijke Noordzee vertoont daarom vele witte plekken. De APAN heeft ze allemaal ingevuld.
Maak uw kennis van de Steentijd van ons land compleet; bestel APAN/EXTERN. Van niet alle nummers zijn nog evenveel exemplaren in voorraad, bestel dus op tijd voordat ze zijn uitverkocht. (KG)
Met dank aan onderstaande personen die met één of meerdere artikelen, alleen of samen met anderen, hebben bijgedragen om de APAN/EXTERN inhoud te geven.
Ad Wouters, André Cardol, John de Koning, Ab Lagerweij, Herman van der Made, Anton van der Lee, Jan Willem van der Drift, Govert van Noort, Klaas Geertsma, Joost thoe Schwartzenberg, Ben Walet, Ronald van Suylen, Arnold Chambon, Anton Verhagen, Dick Mol, Cees Evenblij, Daan Wiltenburg, Rinke en Clara Bok, Cor Rodenburg, Maarten Perdeck, H. Metsemakers, Piet Kelderman, Jos Veldhuis, Bé Hoeksema, Bram van Sprang, John de Vos, Auke Boelsma, Doekes Bakker, Jan Weertz, Klaas R. Henstra, Wiel Vossen, Canisius van Gils, Max Franssen en Gerard Fonteyn.