AARDE, MAAN, ZON, EN DE KOSMOS KWAM EENS HEEL GEVAARLIJK DICHTBIJ |
UITLEG BIJ HET APAN-VIGNET
Door Klaas Geertsma
Het APAN-vignet heb ik in 1997 ontworpen; het is geïnspireerd op zaken die niet iedereen direct zal herkennen, maar wie een beetje thuis is op het internet en zoekt naar 'oude zaken en de toekomst' zal zeker wel eens het jaartal 2012 zijn tegen gekomen. Van menhirs en de Wereldboom Ygdrasil heeft iedereen wel eens gehoord. Wanneer het gaat over de Axis Mundi en de precessiehoek van de Aarde dan wordt het al specialistischer. Zonnewendes en equinoxen horen er ook bij, evenals de zon en de maan en de andere planeten. Dat is nog van 'thuis' zou je kunnen zeggen.
Wat er verderop gebeurt in dat onnoemelijk grote uitspansel is een raadsel. En toch zijn we op zoek naar antwoorden. We sturen speciale sondes de ruimte in voor verre verkenningen. In laboratoria wordt gezocht naar de werking achter dat Heelal. De zwaartekracht, die tot nu algemeen gezien wordt als grootste kracht in het Universum, staat momenteel voor het eerst ter discussie; de kracht ervan staat in geen verhouding tot een nieuwe die zich aandient, waarvan de kracht ontelbare malen groter is; de plasma elektriciteit met electromagnetisme.
99,9 procent van de Kosmos bestaat uit plasma. En het is de geleider bij uitstek van electriciteit. Er wordt al van het 'Elektrisch Heelal' gesproken. Op de Aarde wordt die samenwerking zichtbaar op de polen in de vorm van de 'aurora's, de poollichten, en de bliksem. Beide een zichtbaar fenomeen van plasma elekticiteit en electromagnetisme.
Kosmische plasmafenomenen en
aurora's op enorme grote schaal, met megabliksems, mogelijk een uiteen vallende reuzenkomeet, en planeten uit hun baan waren de inspiratiebron voor mythen en rotskunst van na 10.000 BC, tot diep in de Middeleeuwen. Kommen
en kringen, cirkels, gespaakte wielen en spiralen zijn overal op de Aarde op stenen aangebracht. Ook vastgelegd op Keltische munten. Daarop kwam de Kosmos even als een voortdenderend paard, soms met vleugels, even heel gevaarlijk dichtbij.
A. De spiralen in de rand en in de lucht van het vignet, boven de stenenzoeker en op de vuistbijl, zijn geïnspireerd op de spiraalmotieven op rotsen uit het Megalithen tijdperk.
B. Er zijn 13 kringen in de rand, de 13 manen in een jaar - de oude tijdrekening. In 1 jaar tijd draait de aarde 1 x om de zon. De maan draait in diezelfde tijd 13 x om de aarde. Dat is 13 x 28 dagen = 364 dagen. Blijft 1 dag over; dat is de dag buiten de tijd, 25 juli. De maancyclus begint elk jaar op 26 juli.
C. Er zijn 4 kringen boven de stenenzoeker, dit zijn de vier seizoenen Zomer, Herfst, Winter en Lente. Maar ook symboliseren ze de vier grote geologische tijdperken van de Aarde; Precambrium, Paleozoïcum, Mesozoïcum en Kenozoïcum.
D. Links op de achtergrond is een hunebed zichtbaar, onze verbinding met de Megalithentijd.
E. De gele hemelvorm met de scherpe punten rondom de stenenzoeker is de vlammende zon, het is de ondergaande zon op winterzonnewende, waar zoveel megalithische bouwwerken op gericht zijn. Mogelijk ook een deel van onze Middeleeuwse kerken die op oude heilige plaatsen gebouwd zijn.
F. De vuistbijl is zo getekend dat het tegelijk ook een soort menhir is. Vandaar dat de afslagen nogal onwerkelijk en groot zijn. De menhir-vuistbijl is het meetpunt naar de ondergaande winterzon achter de stenenzoeker. Het is een zgn. alignement
G. De vuistbijl wordt doormidden gedeeld door een soort zwarte boomtakvorm. Dit is de Wereldboom, of Irminzuil, die ook als Axis Mundi opgevat kan worden. In de Noorse sagen wordt hij Ygdrasil genoemd. Hij is kosmosgericht op de poolster waaromheen alles draait. Het was het symbool voor de aurora, die door een sterk toegenomen zonnewind in de megalithenperiode tot een enorme hoogte was gestegen. Hij was op de hele wereld zichtbaar.
H. De kleine spiraal in de Wereldboom staat voor de prehistorische god met het het ene oog, Wodan of Odin, hij wordt wel de éénogige genoemd. Volgens de sage spietste hij zichzelf voor negen dagen vast aan een tak van de Wereldboom. De god van de kosmische donder en bliksem was Donar. Over de hele wereld werd een soortgelijke god gevreesd. Zeus en Thor zijn misschien wel de bekendsten onder hen, maar die hadden gewoon twee ogen
I. Van menhirs wordt al heel lang gesteld dat ze met de Kosmos in verbinding zouden staan. De menhir/vuistbijl staat ietwat schuin, omdat dit bij een specifiek type menhir ook het geval is. Van dat type wordt verondersteld dat het de hellingshoek van de aardas symboliseert. Men denkt daarom dat het een aanduiding is voor de precessie.
J. De precessie-cirkel is gesymboliseerd in de kringen boven de vuistbijl/mehir.
In 2012 is er weer een kring van 26.000 jaar volbracht en begint een nieuwe Doemprofeten voorspellen voor dat jaar niet veel goeds.
K. De stenenzoeker, die in gebogen houding de akker afzoekt, lijkt sterk op 'Kokopelli', het fluitspelende figuurtje van de Hopi. Het is vermoedelijk geïnspireerd op een kosmische plasmafiguur. Het komt overal op Aarde op de rotsen voor. De overeenkomst is toeval, maar wel sterk. Toen ik het vignet ontwierp, kende ik de figuur 'Kokopelli' wel al uit het 'Book of the Hopi' van Frank Waters. Ik vond het direct een sympathiek figuurtje, met een sterke uitstraling, dus onbewust....wie weet.
Het was volstrekt niet mijn bedoeling om met dit ontwerp een soort sekte-achtige uitstraling te suggereren, maar ik had gedacht dat het bezig zijn met de Steentijd niet alleen het materiële moest uitbeelden, maar ook het spirituele en het mythologische. Nu met toegang tot het internet raakt de kennis over de oude symbolieken ruimer verspreid. Vandaar nu deze uitleg.
Wanneer er gedacht wordt dat die Geertsma ze ziet vliegen, net als zijn prehistorische voorgangers, dan is dat ook goed. Dan is het gewoon een landschap, met een hunebed, een grafheuvel, en met wat versieringen langs de rand. Daarin loopt een stenenzoeker op een akker en diens grootste wens is om een vuistbijl te vinden.
De rest is toeval.
Links naar alle artikelen en bijdragen op ApanArcheo, inclusief PDF-artikelen.
Over de APAN
Uitleg bij het APAN-vignet
APAN/EXTERN
Eemster, de vindplaats
APAN-onderzoeken
Tjerk Vermaning
Rapport Roebroeks- Eemster revisited
Artefacten her-determinatie
Collectie Sigrid Wolff
Collectie Groot Obbink
Collectie Limburgs Museum
Collectie Albert Siebring
Harry Huisman de stenenman
Abrasie in museum Les Eysies
Neanderthaler in Fryslân
Moustérien in Europa
De bipoplair-techniek
48 Vuistbijlen uit de Noordzee
Pijl&Boog van Hardinxveld
Neanderthaler in Drenthe
Jadeitbijlen in Neolithicum
De paardenjagers-godin
Hyaliet is een afzetting
Schuilenburg Midden Paleo 1
Schuilenburg Midden Paleo 2
Schuilenburg Midden Paleo 3
Schuilenburg Midden Paleo 4
Schuilenburg Midden Paleo 5
West Runton 1.800.000 BP
Mammoet van Wezuperbrug
Film
Stenenzoeken in het post-Vermaning-tijdperk
Foto's van Noordelijk vers-MP
Micoquin - Leek 1
Micoquin - Leek 2
Micoquin - Leek 3
Drie Wâldgroepschaven
Schuilenburg snavelboor
Gieten MP-snavelboor
Gieten MP-holschaaf
MP-vuistbijl van Joldelund
Grootste MP-schaaf Friesland
Bipolair MP Friesland
PDF-artikelen
Van Hyaliet tot vers Wilhelminaoord lezing GJ van Noort
Wat gebeurde er nou echt met de Neanderthalers?
APAN/EXTERN 11- Eemster waarheid in situ
Neolithisch depot van Ravenswoud
Brabantse Broddels 1
Archeobrief - APANbetoog
Brabantse Broddels 2
Open brief aan prof dr Louwe Kooijmans
Brabantse Broddels 3
Het Leiden-glaciaal in Nederland
MP-merkwaardigheden
Collectie Sigrid Wolff
Spitsschaaf Bemmel
Standvoetbekerbijltje Leek
De migratie van jagers/verzamelaars van
de Hamburgcultuur in de Noord-Europese
laagvlakte (13.000 - 11.000 BP)
Een rendierjagersvindplaats van de Ahrens-burgcultuur in de Zuidelijke Noordzee
Inclusief: Een sjamanentrommel uit 1737 als verklarend “woordenboek” voor 11.000 jaar oude tekens?
Ahrensburgtekens in het Laat Mesolithicum
IJstijdkunst en de Maanmythe
Spaubeek; van rolsteen tot slijpsteen. Onderzoek
van een oudpaleolithisch vondstcomplex
Gekerstende oude heilige plaatsen
Brabantse Broddels 4
De Leemdijkbijl. De bewogen geschiedenis van een Drentse vuistbijl'. Door A. M. Wouters.
Engelstalige PDFs
Over Jadeietbijlen in het Neolithicum
The big search for 'Green' started 5000 BC. The beginning of a new Era
Over het hoe en wat van de Neanderthalers
The effects of metabolic changes in pleistocene
hominids
Boekbesprekingen
Over het boek Scherpe stenen op mijn pad
De zwanenzang van professor H.T. Waterbolk:
een compositie in dissonanten
Over het boek Op zoek naar de Kelten. Nieuwe archeologische
ontdekkingen tussen Noordzee en Rijn
Op zoek naar de Kelten. Een boekbespreking
Over een spannend archeo-boek
Het Peruvium Project
UITLEG BIJ HET APAN-VIGNET |