Op zaterdag 20 september 2008 is de complete collectie te zien geweest op de APAN-dag in het Limburgs Museum te Venlo.
Eenmaal eerder, op 13 maart 2008, is deze vondstgroep tijdens de presentatie ervan in z'n geheel te zien geweest. Dat was in Amersfoort in het gebouw van de RACM. Daar alleen nog voor ingewijden uit de archeologische wereld, w.o. prof. dr Wil Roebroeks en drs. Hans Peeters. Klik hier voor foto's van die bijeenkomst.

klik bijl
info steentijd van de wereld en ook Engeland klik hier
DE NOORDZEECOLLECTIE
VAN JAN MEULMEESTER

BEKROOND MET DE BRITISH ARCHAEOLOGY AWARD 2008


Vuistbijlen vanonder de Noordezee
. Dat was wereldnieuws begin dit jaar. Het vreemde is dat ze gewoon aan wal werden gevonden. Op de storthopen van een Zeeuws baggerbedrijf. De stenen kwamen van een locatie 15 km uit de Engelse kust voor Norfolk. Jan Meulmeester versleet bijna een complete geologenhamer om deze vondstgroep te redden van de vergruizer. Tussen de ontelbare gewone vuurstenen herkende hij vuistbijlen, kernen en rugmesssen. Ook verzamelde hij veel botmateriaal, waaronder bv wervels en kiezen van mammoet. Op de foto hiernaast is de vondstsituatie zichtbaar, het containervak met de transportband en de stenenbult. De bulten worden, wanneer ze een bepaald volume hebben weg gehaald om vergruisd te worden. In totaal verzamelde Meulmeester 28 vuistbijlen, met daarnaast enkele afslag- en kernwerktuigen. Er wordt momenteel onderzoek naar verricht door o.a. Hans Peeters van de RACM , in samenwerking met The English Heritage. Het is nog te vroeg om een tijdsbepaling toe te kennen. Zijn het werktuigen van de Neanderthaler of van zijn voorganger? dat is de belangrijkste vraag.
In Engeland wordt er het belang van ingezien en Jan Meulmeester ontving op 10 november in Londen de British Archaeology Award -2008 voor deze vondst. De APAN feliciteert hem op deze plek van harte met de
BAA 2008.
Foto's: Jan Meulmeester.

Terug naar de homepage.
Webmaster: Klaas Geertsma
KLIK VOOR HET NIEUWE ARTIKEL OVER JADEIETBIJLEN
Voor een foutloze weergave open ApanArcheo in Internet Explorer of Google Chrome