Drenthe boven. Drenthe onder. Galerie Spieker, Singelpassage Assen.
Expostie van schilderijen van Drentse landschappen en Drentse steentijdvondsten. Maart t/m half april 2008. Deelnemende kunstenaars: Jan Meijer, Robert Boer en Klaas en Henk Geertsma. Artefacten uit de collecties van: Tjerk Vermaninjg, Albert Siebring, Sigrid Wolff, en de gebr. Geertsma.

Een sfeerimpressie van de kleine APAN-expositie in Galerie Spieker te Assen.

In de vitrines liggen uitsluitend 'verse' artefacten van het Drents keileemplateau. Ze komen allemaal uit het Midden Paleolithicum. Naast de gewone werktuigen zijn er ook enkele bizonsculpturen uitgestald.

De werktuigen komen uit de volgende concentraties: Schuilenburg, Eelde-Paterswolde, Wâldgroep, Wolvega, Bakkeveen, Zuidbroek, Smilde, Eemster en Ravenswoud.

Dit is een klein deel van het 'verse' in situ Midden Paleolithicum van Noord Nederland. (K.G.).

 

Het Oog van Ravenswoud naast de grootste vuistbijl van Eemster.
Er tussenin twee spitsschaven van Schuilenburg.
terug naar homepage

Deze bizon komt uit de groeve Zuidbroek en is in de bipolair techniek geslagen. De ouderdom is niet helemaal duidelijk, aangezien in de groeve meerdere keileemlagen boven elkaar zichtbaar waren. Uit welke laag dit artefact komt is niet bekend. We rekenen het tot de Heidelbergtraditie van 400.000 BP. Uit de groeve komen ook artefacten uit het Midden Acheul en uit het Eemien. Deze bizon is 14 cm breed en kan rechtop neergezet worden, hij kan op z'n poten staan zogezegd. Vinder Henk Geertsma.

Bizon op grote afslag (is deze kant). De bizon werd gevonden in de opgebrachte grond nodig om de snelweg Buitenpost-Leeuwarden te verstevigen. Hij werd gevonden samen met diverse werktuigen. De aangevoerde grond kwam vermoedelijk uit het Maasgebied van Limburg of België. Geslagen in de bipolair techniek. Deze bizon is 15 cm breed en kan neergezet worden, hij kan op z'n poten staan zogezegd. Ouderdom 400.000 BP. Vinder Henk Geertsma.
De bizon van Norgervaart. Het beroemdste vuursteensculptuurtje van ons land. Ontdekt door Tjerk Vermaning tussen afgevoerde stenen van een akker uit Norgervaart. Mogelijke ouderdom: Aurignacien 35.000 BP.
Experimenteel geslagen bizon.
Dit ter vormverduidelijking van de onderstaande prehistorische.
terug naar berichten-archief
Webmaster: Klaas Geertsma