In APAN/EXTERN 12 (1993) worden in het artikel ‘Smildien uit Eelde (Drenthe)’ op blz 63, twee spitsen van Schuilenburg getoond. Ze staan omschreven als: Smildienspitsen op afslag. Op de foto de rechter en de linker spits. Op Schuilenburg werden in totaal zes van deze spitsen gevonden. Dit type spits komt ook voor binnen de Smildiengroepen van Hoogersmilde, Hijken en Eemster. Het midden paleolithische karakter werd er mede door aangetoond, want deze sptsen zijn typisch voor die cultuurfase.
De Smildiencultuur werd voor het eerst in situ op het Drents keileemplateau aangetoond tijdens de opgravingen van Hoogersmilde 1965 en Hijken 1967. Deze vindplaatsen werden in 1975 vals verklaard. Eemster nogmaals in 2004. De ROB-opgraving van Schuilenburg in 1988 was de derde in situ toetsing van een midden paleolithische in situ op het Drents/Friese keileemplateau.
Interessant is dat toen de ontdekker van Schuilenburg, Henk Geertsma, in 1986 materiaal van de vindplaats, waaronder een aantal spitsschaven, aan Vermaning liet zien deze enthousiast opmerkte: "Eindelijk is het ook ergens anders gevonden".
De opgraving van de Schuilenburg-site heeft helaas geen enkele invloed gehad op de status van het Smildien. Daar veranderde niets aan. Vals! Schuilenburg bleef dat lot bespaard, maar kreeg wel een nieuwe status, nl 'incerto facto' - 'onzeker hoe ontstaan'.